“Dat we als samenleving onderwijs belangrijk vinden, tonen de begrotingscijfers: zowat een derde van het Vlaamse budget gaat naar onderwijs. De égalité-gedachte van de Verlichting verantwoordt die grote investering. Maar het voorbije decennium is in Vlaanderen sprake van een verkeerde égalité. Het gaat niet om morele of juridische gelijkwaardigheid, maar is gaandeweg een letterlijke gelijkheid geworden. Tegen gelijke kansen kan niemand iets hebben, maar het wordt wel een probleem als dat betekent dat we gelijke uitkomsten nastreven.”
Cognitief psycholoog Wouter Duyck belicht in Tertio nr. 1.036-1.037 van 18 december 2019 hoe een verkeerd begrepen egalitarisme mee aan de basis ligt van de problemen in onze onderwijskwaliteit.
Duyck is een van de zes binnen- en buitenlandse denkers die aan het woord komen in de eindejaarsspecial van Tertio over het spanningsveld elitair-egalitair. Kunnen het volkse en het verhevene hand in hand gaan of niet? Kun je tegelijk de klemtoon leggen op excellentie en gelijke kansen? De redactie belicht dat actuele hete hangijzer vanuit diverse disciplines en invalshoeken.
Bent u benieuwd naar de spraakmakende interviews uit die special? Indien u geen abonnee bent, kunt u nog snel gebruikmaken van onze eindejaarsactie via www.tertio.be/eindejaarsactie-2019 of u kan die special aanvragen als kennismakingsnummer via secretariaat@tertio.be