“Klassensegregatie doet van elkaar vervreemden”
De toenemende ongelijkheid in de samenleving baart hoogleraar Robert Putnam (Harvard) zorgen. In zijn kerstinterview met Tertio vertelt hij dat ze de Amerikaanse droom voor have-nots doorprikt. “Hun kinderen klimmen steeds moeizamer de sociale ladder op en krijgen nog zelden een zetje.” De invloedrijke academicus en adviseur van toppolitici vreest dat Europa mogelijk hetzelfde morele drama wacht. Hij heeft het over de klassensegregatie waardoor medemensen uit verschillende milieus van elkaar vervreemden. “Ze wonen in andere wijken, trekken naar verschillende scholen of kerken en trouwen haast nooit buiten de eigen kring. Wie zodoende de ander nooit ontmoet, leeft onmogelijk met hem mee.” Putnam voegt eraan toe: “Tal van mijn generatiegenoten zijn op weg geholpen richting een universitaire opleiding dankzij priesters of leraars. Vandaag dienen kansarme scholieren hun eigen boontjes te doppen.”
Robert Putnam legt voorts uit dat de economische malaise op de gezinnen drukt en dat hij in de strijd voor een rechtvaardige samenleving niet zozeer op de politici rekent dan wel op kleine veranderingen op grassroots-niveau.
“Vrouwen zijn vaak motor voor ontwikkeling en vooruitgang”
“Ongelijkheid is een voedingsbodem voor onvrede”, benadrukt Flaminia Giovanelli van de Pauselijke Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede in haar kerstinterview met Tertio. “Daarom is de toenemende ongelijkheid gevaarlijk, want het kan leiden tot conflicten en geweld. Wegens de vrede en de rechtvaardigheid moeten we steeds weer de kloven tussen mensen dichten. De ongelijkheid groeit vooral door ons economische model en het financiële systeem dat niet meer op de reële economie berust, maar een spel op zich is geworden”, legt Giovanelli uit. “We leven in een zeer competitieve wereld, maar niet iedereen kan mee in dat helse ritme en verdraagt die moordende druk. Bovendien blijft er een kloof bestaan tussen het Westen en het Zuiden. Door de beelden op computer en televisie worden de armen in het Zuiden geconfronteerd met de westerse welvaart en beseffen ze des te meer dat ze zelf zoveel ontberen.”
Flaminia Giovanelli vertelt voorts hoe ze de jongste tijd geïntrigeerd is door de stedelijke dynamiek, en over de noodzaak van watervoorzieningen en grondrechten voor vrouwen in rurale gebieden om duurzame ontwikkeling te stimuleren.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.