Wie zijn we?
CCV (vroeger: Centrum voor Christelijk Vormingswerk) werd in 1973 opgericht op vraag van de Vlaamse Bisschoppen en is erkend door het Ministerie van Cultuur als sociaal-culturele vormingsinstelling voor volwassenen. CCV stimuleert en begeleidt mensen in hun persoonlijke groei als gelovige en vormt hen om verantwoordelijkheid te nemen in Kerk en samenleving. Het gesprek tussen geloof, cultuur en samenleving (in een pluralistisch kader) staat hierbij centraal. In elk bisdom is er een dergelijk team van CCV-medewerkers. Zo ook in het vicariaat Brussel. Voor Brussel zijn de educatieve medewerkers Ria Dereymaeker, Gino Mattheeuws en Hans van Schijndel. Greta Teirlinck staat in voor de administratieve ondersteuning. Zo staan we als team binnen de Nederlandstalige kerk van Brussel in voor de ondersteuning van de verschillende pastorale eenheden op vlak van vorming en begeleiding.
Vorming voor pastores
Een groot onderdeel van ons werk bestaat uit de permanente navorming van de pastores (priesters en pastorale werk(st)ers). Het theologisch en pastoraal landschap is steevast in verandering, waardoor het van het allergrootst belang is om ons als pastores steeds bij te scholen. Om hieraan tegemoet te komen organiseert CCV in het vicariaat Brussel jaarlijks drie theologisch-pastorale studiedagen verspreid over het ganse jaar, waar telkens toonaangevende sprekers uitgenodigd worden om de recente theologische en pastorale ontwikkelingen toe te lichten, en dit op vlak van Bijbel, liturgie, ethiek, samenleving, … Daarnaast wordt ook jaarlijks in november een driedaagse sessie georganiseerd in Hof Zevenbergen in Ranst, waarbij uitgebreider de tijd wordt genomen om een thema uit te diepen. Vooral de sessie van het afgelopen jaar werd door verschillende pastores bijzonder gesmaakt. We gingen er samen een weg van gemeenschappelijke onderscheiding, in het voetspoor van Ignatius van Loyola, de stichter van de Jezuïetenorde, waarbij we ons lieten uitdagen door de vraag : ‘Welke zending hebben we als geloofsgemeenschap in een stad als Brussel?’. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de spirituele ontwikkeling van de pastores door jaarlijks een herbronningsdag aan te bieden. Dit jaar gaat deze door in mei en zal Prof. Roger Burggraeve in dit jubeljaar van de Barmhartigheid spreken over de ‘geestelijke werken van barmhartigheid’.
Vorming voor volwassenen
Naast permanente vorming voor de pastores organiseert CCV in het vicariaat Brussel ook tal van initiatieven voor een ruimer publiek. Zo worden op een tiental plaatsen in Brussel ‘Bijbelleerhuizen’ gehouden. Dit zijn plekken waar mensen maandelijks samenkomen om de Bijbel te lezen. Het valt immers op dat velen vroeger de Bijbel niet mochten of durfden lezen. Stilaan ontdekken we echter dat deze Bijbel eigenlijk het fundament is van ons christelijk geloof, en dat dit oude boek tal van verhalen bevat die ons kunnen helpen om ook vandaag gestalte te geven aan ons geloof. Zo klinken oude verhalen opeens verrassend nieuw. Deze groepen zijn interactief, en iedere deelnemer kan vertellen wat hem of haar aanspreekt in de Bijbeltekst. Zo groeien we in ons geloof door naar elkaar te luisteren. Of zoals een deelnemer het verwoordde: “Door de Bijbel samen met anderen te beginnen lezen is voor mij een hele nieuwe wereld opengegaan!” Ook wordt jaarlijks één of twee avonden georganiseerd rond een liturgisch thema en organiseerden we de vorige twee jaren op enkele plaatsen een vormingsreeks rond ‘Spiritualiteit voor elke dag’. Gedurende drie opeenvolgende avonden probeerden we mensen te helpen in hun zoektocht naar het vormen van een christelijke spiritualiteit midden in het dagelijks leven. Het is immers niet nodig om je terug te trekken in een abdij of een klooster om met jouw innerlijkheid bezig te zijn. Het komt erop aan om in ieders eigen persoonlijk leven de ruimte te creëren om in contact te komen met jouw eigen bronnen... En vorige maand gingen we in het gemeenschapscentrum ‘De Markten’ in gesprek met Wannes Capelle, zanger bij ‘het Zesde Metaal’, acteur (onlangs te zien in de Canvas-reeks ‘Bevergem’) en auteur van het essay ‘Ontferm U’. Op die manier willen we zo veel mogelijk mensen de kans geven om kennis te maken met het christelijk verhaal.
Een veranderend kerkbeeld
De kerk is voortdurend in verandering. Zeker ook in Brussel! Voor de Nederlandstalige pastoraal is sinds september 2014 gekozen voor 11 gemeenschapskerken, 11 plaatsen in Brussel waar men wil bouwen aan een vitale geloofsgemeenschap die zout wil zijn in de samenleving en licht wil uitstralen naar vele mensen rondom. Werken aan levende geloofsgemeenschappen is echter een heel groeiproces, en gebeurt niet van vandaag op morgen. Als medewerkers van CCV besteden we daarom ook veel aandacht, energie en tijd aan deze boeiende opdracht en bieden we steun en bemoediging aan de verschillende gemeenschappen in hun eigen zoektocht om levende gemeenschap te worden. Zo begeleiden we op verschillende plaatsen in Brussel pastorale ploegen en decanale raden. Ook bieden we jaarlijks vorming aan voor leden van pastorale ploegen en kunnen lokale gemeenschappen steeds rekenen op onze ondersteuning bij hetgeen ze organiseren. Op die manier zijn we als CCV-team blij en dankbaar te mogen meebouwen aan de Kerk van de toekomst in een uitdagende stad als Brussel!
Gino Mattheeuws
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.