Barmhartig zoals de vader.
Het buitengewoon jubeljaar van de barmhartigheid wordt ook in Brussel gevierd!
Paus Franciscus kondigde een ‘Buitengewoon jubeljaar van de Barmhartigheid’ af. De paus wil met dit jubeljaar onze aandacht richten op Gods barmhartigheid, opdat ook wijzelf barmhartig zouden in het leven staan.
Maar wat is dat eigenlijk een Jubeljaar? De term heeft twee wortels. Het Hebreeuwse ‘Jobel’ betekent ‘ramshoorn’. Daar blies men op om – om de vijftig jaar – aan te kondigen dat in dat jobeljaar alle schulden werden kwijtgescholden en iedereen kon beginnen met een schone lei. Alhoewel dit nooit in de praktijk kon gerealiseerd worden, is het jobeljaar altijd blijven functioneren als een ideaal van sociale hervorming en gerechtigheid. Maar er bestaat ook het Latijnse woord ‘jubilus’: jubel, vreugde, feest! Het jubeljaar zoals de Kerk het viert, verenigt beide wortels in zich: het is een feestelijk jaar van hervorming van het hart en van de samenleving.
Waarom riep de paus nu precies een jubeljaar van de barmhartigheid uit?
In de brief waarmee hij het Jaar van de Barmhartigheid afkondigde, geeft paus Franciscus zelf het antwoord: barmhartigheid is een grondhouding en bron van vreugde, gemoedsrust en vrede. De pijler die het leven van de Kerk schraagt, zo noemt Franciscus barmhartigheid: in alles wat de Kerk pastoraal doet, in alles wat ze verkondigt en waarover ze in de wereld getuigt, mag barmhartigheid nooit ontbreken. De geloofwaardigheid van de Kerk is recht evenredig met de mate waarin zij barmhartigheid betoont.
Barmhartigheid is in de Bijbel een sleutelwoord om te omschrijven hoe God met ons omgaat, onderstreept Franciscus. Zijn liefde wordt er niet alleen door bevestigd, ze wordt er ook zicht- en tastbaar door. God roept ons op om barmhartig te zijn, nl. om niet te oordelen en te veroordelen, of positief geformuleerd, het goede te zien in elke mens. Hij vraagt ons ook om te vergeven, om ons hart te openen voor wie leeft aan de zelfkant. De paus nodigt ons dan ook uit het komende jaar de lichamelijke en geestelijke werken van barmhartigheid te herontdekken en ons erover te bezinnen.
De Brusselse kerk is het Jaar van de Barmhartigheid begonnen met de opening van de Heilige Deuren in de Basiliek van Koekelberg en in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal. In beide kerken werd een parcours uitgewerkt dat pelgrims de kans biedt de verschillende facetten van Gods barmhartigheid te ontdekken. Men kan er ook het sacrament van de verzoening ontvangen. Deze spirituele tocht kan men alleen, met het hele gezin of in groep beleven. Er is telkens een boekje voorzien dat je onderweg begeleidt.
In de basiliek van Koekelberg:
'Barmhartigheid ontvangen en schenken'.
We kunnen al zeker stellen dat een ‘deur van barmhartigheid’ een sterk symbool is. Ze herinnert ons aan de open deur van Gods barmhartig hart. Het parcours heeft tot doel dit buitengewone geschenk van God te ontdekken: ‘Zijn Liefde vergeeft alles, altijd’ (paus Franciscus). Een passage in de doopkapel, vlakbij de Heilige Deur, nodigt ons uit ons doopsel te hernieuwen. Vervolgens krijgen we de kans ons te laten raken door 8 glasramen die de werken van barmhartigheid oproepen. Zo kan ieder zich voorbereiden op het sacrament van de verzoening. Het parcours eindigt bij de toewijding aan Maria, zoals de paus het gevraagd heeft.
Praktisch:
Individueel kan je dagelijks aan het parcours beginnen om 10u en om 14u.
Biechten is dagelijks mogelijk van 11u tot 12u en van 15u tot 17u. Op vrijdag ook van 18u tot 20u. Zondagvoormiddag is er geen biechtgelegenheid.
Er is een specifiek onthaal voor groepen, met begeleiding en mogelijkheid tot ontvangen van het sacrament van de verzoening. Je kan dan ook gebruik maken van de zaal, het café, er kan een catechese georganiseerd worden, uitwisselingsgroepen, een eucharistieviering,… Hiervoor neem je best eerst contact op met Aurore Fayomi op 02 421 27 46.
Sint-Michiels-en-sint-Goedele-kathedraal:
'Op zoek naar de parels van de barmhartigheid'.
In het kader van het Jubeljaar van de Barmhartigheid, wordt de Kerk geroepen om tekenen aan te reiken van de aanwezigheid, de nabijheid en de tederheid dit God de wereld biedt. In de kathedraal is een parcours uitgewerkt dat mensen de kans geeft innerlijk een weg af te leggen en zich innerlijk te laten volstromen met Gods barmhartigheid om zelf barmhartig in het leven te kunnen staan.
Het is een parcours in 8 etappes, telkens aanleunend bij een kunstwerk in de kathedraal. Geleidelijk aan kan men zo de Vader ontmoeten die troost, vergeeft, opricht en hoop geeft. Doorheen concrete gebaren, ervaart men zo de diepere betekenis van elke parel.
Dit parcours kan je alleen afleggen, maar ook met het hele gezin of in groep. Dagelijks zijn er priesters beschikbaar tussen 14u en 17u. Groepen nemen best contact op met Johan Collard op 02 219 75 30 of etkt@skynet.be
Maar er staan ook nog andere activiteiten gepland!
Op 1 maart 2016 is er in de pastorie van Jette om 19u30 een vastenconferentie met als thema: "Reik me je hand....een jaar van barmhartigheid...". Spreker is Paul de Bois, karmeliet. Ongetwijfeld worden ook in andere pastorale eenheden interessante ontmoetingsmomenten aangeboden in het kader van het jubeljaar van de barmhartigheid. Wij houden het voor u mee in de gaten. Voor meer informatie over deze activiteiten kan je terecht op www.misericordia.be. Je kan ook mailen naar misericordia@proximus.be.
Om zeker nu al te noteren: op zaterdag 7 mei 2016 gaan we met alle gemeenschappen van het vicariaat Brussel op bedevaart naar Halle. Het belooft een stemmige voettocht langs het kanaal te worden, maar voor wie minder goed te been is, worden er ook bussen ingelegd. Stappers vertrekken uit Anderlecht, voor de bussen zijn er verschillende opstapplaatsen voorzien. Bedoeling is dat we allen samen om 15u in Halle eucharistie kunnen vieren. Heel binnenkort krijgt u hierover meer gedetailleerde info. (Blijf Kerk en Leven lezen dus!)
(Bronnen: Pelgrimsboekje ‘Barmhartig zoals de Vader’, Kerknet)
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.