Wannes Cappelle is een Vlaamse zanger, muzikant en acteur. Hij schreef ook diverse theaterstukken en is het brein – de frontman, de zanger, de songwriter – achter de band Het Zesde Metaal. In 2015 speelde Wannes Cappelle "Wantje" in de succesvolle serie Bevergem op Canvas waarvan hij tevens co-writer is.
Naar aanleiding van de maand van de spiritualiteit schreef hij ook een boek. Ontferm U is de titel van het verhaal en in die titel zit eigenlijk alles vervat. Want het boek gaat over ferm zijn en niet ferm hoeven te zijn en over zorgen voor diegenen die niet ferm kunnen zijn. Het is een boek over menselijkheid en kleinheid en het verhaalt dat het oké is om klein te zijn.
Je zou het ook zo kunnen verwoorden: het boek nodigt uit om, in tijden waarin presteren centraal staat, waarin alles sneller en beter moet en waarin iedereen uitgedaagd wordt om vooral sterk te zijn, om, nu dus, wat barmhartiger met onszelf en met elkaar om te gaan. Kunnen we wat meer kwetsbaarheid toelaten in ons samenleven?
Het boek gaat echter ook over onze plicht om voor elkaar te zorgen en over de voorwaarden die we daaraan koppelen en over de excuses die we zoeken om de zorg niet hoeven op te nemen. Wat is het wezen van de zorg? Wannes Cappelle gaat er naar op zoek uit bewondering voor wie zorgt, uit empathie met wie om hulp roept en uit bezorgdheid voor de toekomst.
Het boek daagt ook uit, want het stelt vragen, uitdagende vragen. Over onze houding tegenover zwakte bijvoorbeeld. We kunnen er niet goed mee om. We laten gehandicapten en psychisch zieken niet écht meetellen. Of over de vergrijzing: in welke mate moeten we nog investeren in de zorg voor hulpbehoevende bejaarden?
Omdat het verhaal van Wannes Cappelle de zorg en de vragen rond zorg zo treffend en herkenbaar in een verhaal samen brengt, vond CCV Brussel het de moeite waard hem uit te nodigen voor een avond ‘In gesprek met…’. Wannes Cappelle heeft godsdienstwetenschappen gestudeerd, maar noemt zichzelf nu atheïst. Precies daarom is hij een heel interessante figuur om, in dit jubeljaar van de barmhartigheid, te beluisteren. Hoe spreekt iemand die zich geen christen meer noemt, over wat christenen met het woord barmhartigheid bedoelen?
Wil je hem graag zelf horen over wat hem gedreven heeft, om dit verhaal met deze accenten te vertellen en wil je er met hem over in gesprek gaan, dan ben je heel erg welkom in De Markten (Graanmarkt 5, 1000 Brussel) op woensdag 9 maart 2016 om 18 uur (after work). De deelnameprijs bedraagt € 5
En natuurlijk drinken we achteraf samen nog een glas!
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.