Op de warmste dag van februari ooit gemeten, ging ik op bezoek bij Norbert De Coutere (80) en MarieMadelene Biebouw (78) in de Varentstraat in Kaster. In Kaster zijn deze mensen beter gekend als meester Norbert en Mimi. Ik sta perplex als ik binnenkom in het bureau van Norbert, misschien zeg ik beter binnenkom in zijn 'bibliotheek’. Ik geef even mijn ogen de kost, want er zit zowaar een volledig systeem achter. Ondertussen schonk Mimi me al een kopje heerlijke koffie in.
Ik zie hier veel boeken van Brussel staan. Zijn jullie afkomstig uit het Brusselse?
Nee, absoluut niet. Ikzelf ben van Pittem en Mimi is van Egem. Maar ik studeerde aan de normaalschool in het Sint-Thomasinstituut in Brussel, vandaar mijn interesse en liefde voor Brussel. En ondertussen is Mimi ook helemaal verkocht.
Wat bracht jullie naar Kaster?
In 1964 kwam de plaats als schoolhoofd in de jongensschool onverwachts vrij. In die tijd was het verplicht om in de gemeente van de school te wonen. De eerste twee jaar pendelde ik per trein en bus vanuit Pittem naar Kaster. Dat waren lange dagen. Maar het moment dat ik in het huwelijk trad met Mimi zijn we verhuisd naar Kaster.
Mimi, jij bent je man gevolgd naar Kaster. Kon je het snel gewoon worden?
Ja, eigenlijk wel, ik stond er zelf van versteld.
Ik kwam hier aan in dit dorp en voelde me bijna onmiddellijk thuis.
Ik sloot me ook aan bij KVLV waar ik ook 15 jaar voorzitster was. Ik hielp Norbert in school met kleine taakjes, na enige tijd hielp ik ook bij de bediening in de refter. Al gauw was ik ‘meid voor alle werk’... in de positieve zin natuurlijk. En tot op vandaag ben ik dat nog steeds.
Jullie zijn ook actief in de kerk van Kaster. Vertel eens Norbert…hoe is dat ontstaan?
Ik was al lang lector hier in Kaster. In 2003 ben ik ook lid geworden van de kerkraad. Ik ben ook 12 jaar voorzitter geweest binnen de kerkraad. Ik zorg er ook voor dat de kerk open is als er een viering is en dat de mensen in een warme kerk aankomen. Mimi werd ten tijde van koster Marc Vanden Abeele gevraagd om de kaarsjes aan te vuren in de kerk. En zo ging de bal aan het rollen. Nu zorgt ze er ook voor dat het altaar op orde staat, dat de alben klaarliggen en proper zijn,… En samen zitten we ook in het zangkoor Cantate.
Nog even terug naar jullie liefde voor Brussel. Wat bindt jullie met Brussel?
Na het pensioen van Norbert trokken de interreligieuze dialogen en ontmoetingen van de Begijnhofgesprekken in Brussel onze aandacht. Zo leerden we priester Daniel Alliët kennen. Hij was en is nog steeds priester in de St.-Jan de Doper ten Begijnhofkerk in Brussel. Ondertussen is hij een vriend geworden. In 2006 werd er een werkgroep ‘onthaal’ opgestart in de Begijnhofkerk. Wij waren onmiddellijk gemotiveerd om mee te werken.
Sinds die tijd gaan we wekelijks op vrijdag naar Brussel om de kerk te openen van 14u tot 17u.
Mensen komen er een kaarsje aanvuren of komen even vertoeven in de stilte van het huis. We zijn een luisterend oor voor heel wat mensen.
Ik kwam jullie n.a.v. de week van de vrijwilliger interviewen voor jullie engagement in de kerk van Kaster, maar jullie engagement reikt tot in Brussel. Van waar halen jullie de kracht om jullie telkens weer op te laden voor vrijwilligerswerk?
Het geeft ons voldoening. We worden gelukkig bij het feit dat we er kunnen zijn voor de mensen hier van Kaster, maar ook van Brussel.
Met deze mooie woorden sluit ik graag af. Dankjewel Norbert en Mimi voor de hartelijke ontvangst en jullie verhaal! Dankjewel ook voor jullie engagement tot ver buiten de grenzen van Kaster.
Stefanie De Witte