In Dworp is een straat die ‘Beling’ heet. Een vreemde naam, want wat betekent die? Beling is de vervorming van het Nederlandse woord voor ‘beluik’. Een beluik is een besloten hof. De Beling in Dworp was een afgesloten deel van het Gravenhof.
Nieuwe toekomst
We vieren nu Beloken Pasen. Het feest van Pasen is afgesloten. Maar, denken we, Pasen is toch nooit helemaal voorbij? Zo is het. Als je iets afsluit, kijk je ook al verder vooruit, naar een nieuwe toekomst. Afsluiten is ook altijd ontsluiten, een nieuw begin maken. Pasen ontsluit voor ons een nieuwe toekomst. Een nieuwe toekomst die de eerste christenen vierden door op een nieuwe manier te gaan leven – daarover lezen we in de Handelingen der Apostelen (Handelingen 2,42-47). De angst was voorbij, de nacht had plaats gemaakt voor een stralende morgen. Wat beloken was, was nu ook ontloken.
Thomas twijfelt
Maar die woorden staan naar ons gevoel tegendraads op wat we ervaren aan pijn en lijden in de wereld om ons heen. Dat lijden kunnen we niet ontkennen, we zien het elke dag om ons heen. Hoe dan van een nieuw begin spreken als dat lijden er toch is? Thomas uit het evangelie is de man die daarmee worstelt (Johannes 20,19-31). Hij ziet het lijden, hij lijdt er zelf onder, hij wil het aanraken, met zijn eigen handen en vingers. Ook het lijden van Jezus doet hem nog steeds in elkaar krimpen. Hij ziet in dat lijden het leed van de hele wereld. Het laat hem niet los. “Ik kan alleen geloven als ik toch vrede mag ervaren ondanks alle leed dat er is.” Zo is Thomas, eerlijk.
Nieuw geloof
Dat Thomas Jezus weer in zijn leven mocht ervaren, hem ontmoeten, is het eerste wonder. De andere leerlingen zullen hem daarbij geholpen hebben, door te getuigen van hun geloof. Zo kon Thomas de herinnering aan Jezus als iets nieuws ervaren: herinnering werd verinnerlijking, het ging echt deel uitmaken van zijn innerlijk, van zijn wezen.
Bij die herinnering kon hij nu ook de wonden van de Heer een plaats geven. Hij leerde dat Jezus niet voor niets geleefd en geleden had. Er was in Jezus een nieuwe toekomst geopend. Door de kracht van de liefde, van een God die niets verloren laat gaan van alles wat wij mensen voor elkaar betekenen. Dat Thomas dat nu volop mocht geloven, is het tweede wonder. Het leven van Jezus dat afgesloten leek, is niet gedaan en voorbij. Het is in Gods liefde ontsloten en ontloken tot nieuw leven. Moge dit geloof ook ons tot kracht zijn om te geloven, zelfs zonder gezien te hebben.
(jh)