Op deze pagina doet u inspiratie op om het/de Mariabeeld(en) in uw parochie of PE tegen de meimaand op een niet-westerse manier aan te kleden.
Onze samenleving en dus ook onze kerkgemeenschap worden steeds diverser. De kracht van het christendom bestaat erin dat ze een universele boodschap verspreidt die afhankelijk van de regionale en culturele context anders beleefd en ingevuld kan worden. Een van de concrete manieren waarin dit tot uiting komt, is de figuur van Maria.
Zij wordt over de hele wereld anders voorgesteld: met een andere huidskleur, andere kleding, andere attributen. Met deze werkvorm willen we daarbij stilstaan, en inspiratie aanreiken om Maria eens anders te zien. Stafmedewerker internationalisering, migratie en diversiteit van het vicariaat Kempen Dorina Pagliaro daagt parochies en pastorale eenheden met andere woorden uit om tegen de meimaand, Mariamaand, om samen met de parochianen van buitenlandse herkomst minstens in één kerkgebouw een beeld van Maria te ‘diversifiëren’, met andere woorden: hoe Maria in een andere cultuur wordt uitgebeeld. Ja, dat leest u goed. We hopen op een ‘multiculturele’ meimaand – Mariamaand – in ons bisdom. We willen hiermee gelovigen bewustmaken van de culturele rijkdom die de katholieke kerk wereldwijd herbergt: één gemeenschap van broeders en zusters, die hetzelfde geloof op diverse manieren beleven en vormgeven. Daarin kunnen wij elkaar inspireren en ons geloof verdiepen.
De Afrikaanse uitgedoste Maria kan je bewonderen in de kerk Goddelijk Kind Jezus in Turnhout tijdens de Afrikaanse viering ter gelegenheid van Afrikadag op 7 januari om 11 uur en elke zondag net voor, tijdens en na de viering van 11 uur.
Hoe ga je na 7 januari concreet te werk om tegen mei Mariamaand de uitdaging aan te gaan? We reiken je hieronder graag een werkvorm en inspiratie aan.
Project en doelstellingen werkvorm
Deelnemers worden zich bewust van de culturele eigenheid die de figuur van Maria – en bij uitbreiding het christendom – kan aannemen.
Deelnemers reflecteren over wat hen daarin wel of niet aanspreekt en waarom.
Deelnemers kunnen respect opbrengen voor verschillende culturele voorstellingen van Maria.
Voor wie?
Klasgroepen, vormelingen of eerste communicanten (al dan niet samen met hun ouders), bewoners van zorginstellingen, pastorale eenheden en parochies, …
Contacteer: dorina.pagliaro@bisdomantwerpen.be of 0479/26.61.38. Ging je hiermee aan de slag? Laat het even weten! We zijn benieuwd naar foto’s en/of je indrukken….